Kokosov šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim sakupljanjem nektara kokosovog cveta. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago podseća na karamelu. Kokosov šećer ima znatno niži glikemijski indeks nego beli i smeđi šećer, pa je pogodan za one koji nastoje da održe stabilne nivoe šećera u krvi. Sadrži kalijum, magnezijum, cink, gvožđe vitamine B grupe, pa čak i vitamin C, kao i neke aminokiseline. Organski kokosov šećer proizveden je po visokim standardima strogo kontrolisan organske proizvodnje, bez upotrebe veštačkih đubriva, herbicida i pesticida. Nije rafinisan i ne sadrži aditive i konzervanse.
Kokosov šećer je prirodni zaslađivač koji ima određena svojstva koja ga čine boljom opcijom od dosta drugih zaslađivača. Na primer, kokosov šećer sadrži vitamine i minerale u malim količinama, i bolji je za digestivni trakt od običnog šećera, a pogodniji je i za dijabetičare. Za razliku od običnog šećera, kokosov šećer sadrži i neke minerale u tragovima, kao što su gvožđe, cink, kalcijum i kalijum. Sadrži i nešto kratkolančanih masnih kiselina, polienola i antioksidanasa. Takođe sadrži i biljno vlakno inulin. Sve te stvari mu daju prednost u odnosu na obični, rafinisani šećer.
Zašto je dobar?
Sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente. Prema američkom Istraživačkom institutu za hranu i ishranu (FNRI), kokosov šećer sadrži gvožđe i cink. Takođe, FNRI tvrdi da kokosov šećer sadrži pristojnu količinu fitonutrijenata, posebno polifenola, flavonoida i antocijanidina. Ti fitonutrijienti pomažu da se smanji nivo šećera u krvi, upale i holesterol, što čini kokosov šećer boljom opcijom od mnogih drugih zaslađivača. Po tvrđenju Američkog udruženja za rak, fitonutrijenti koji potiču iz biljaka donose mnoge zdravstvene dobrobiti i bolja su opcija nego suplementi u pilulama.
Dobar za digestivni trakt
Kao što smo rekli, kokosov šećer sadrži inulin. Inulin je biljno vlakno koje podstiče rast crevne biidobakterije, koja se uobičajeno nalazi u suplementima probiotika, a podstiče i jača rad imunog sistema. Poznato je takođe i da bifidobakterije pomažu da se obnove "dobre" bakterije u crevima koje su uništene antibioticima, hemoterapijom i slično.
Može da koristi dijabetičarima
Prema rezultatima ispitivanja obavljenih na Filipinima, u Japanu i Australiji, kokosov šećer ima glikemijski indeks (GI) od 35 do 54. Poređenja radi, rafinisani beli šećer, muskovado i melase imaju glikemijski indeks od 60 do 100. Drugi zaslađivači prefinjenijeg ukusa, kao što su javorov sirup i med imaju glikemijski indeks oko 70... To znači da je kokosov šećer pogodniji za one koji nastoje da regulišu nivo šećere u krvi.
Osim toga, kao što je pomenuto, kokosov šećer sadrži biljno vlakno inulin. Ono pomaže da se uspori apsorpcija glukoze, što je dobro za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Američko udruženje za dijabetes smatra da je u redu da dijabetičari koriste kokosov šećer u dijabetičarskom planu ishrane, s tim što preporučuju da ga ne koriste u većim količinama nego što bi koristili običan šećer.
Ne sadrži fruktozu
Fruktoza se ranije dosta preporučivala zbog nižeg glikemijskog indeksa, nova istraživanja su pokazala da rafinisana fruktoza nije dobra i da znatno doprinosi metaboličkom sindromu (gojaznost, povišeni trigliceridi i dijabetes).
Pogodan za paleo ishranu
Ovo je jedan od novijih načina ishrane čija je osnovna ideja da se hranimo prirodno koliko i naši paleolitski preci. Smatra se da je nešto slično kokosovom šećeru, možda kokosov nektar u tečnom obliku, korišćeno i u paleolitskoj ishrani, tako da se u nekim krugovima i priznaje upotreba kokosovg šećera i u paleo ishrani.
Čuva okolinu
Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) izvestila je da je kokosov šećer u pogledu održive proizvodnje zaslađivač broj 1 u svetu!
Kako se koristi
Kokosov šećer je prirodni šećer dobijen od cvetova kokosovog drveća. Jedini način na koji se prerađuje je grejanje cvetnog sirupa kokosa, tako da ne sadrži ni aditive, ni izbeljivače ni bilo koje druge hemikalije. Po boji i ukusu je sličan smeđem šećeru. Ali, kokosov šećer ima primesu ukusa karamele, tako da je još finiji.
Koristi se kao zamena i za beli šećer i za smeđi šećer u odnosu 1:1, tako da ne morate da razmišljate i preračunavate količine u raznim receptima.