ALEKSANDRIJA GLUTENFREE Bezlutensko brašno od heljde
Korisni efekti koje heljda ima na kardiovaskularni sistem mogu se pripisati flavonoidima, posebno rutinu. Rutin koji se nalazi u semenu heljde ima ulogu održavanja normalne elastičnosti krvnih sudova, osiguravanja normalnog pritiska krvi kroz krvne sudove i sprečavanja zgrušavanja krvi u cirkulaciji. Isto tako, ishrana heljdom smanjuje nivo lošeg holesterola LDL a povećava vrednost dobrog holesterola HDL.
Zbog prisustva velike količine rastvorljivih vlakana u sebi, heljda je korisna kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Brašno od heljde ima pozitivan uticaj na smanjenje glukoze u krvi, za razliku od pšeničnog, raženog i drugih vrsta brašna od žitarica.
Za pripremu hleba od heljde potrebno je: 300g brašna od heljde, 200 g Premium univerzal mixa, prirodno bez glutena “Aleksandrija Fruška Gora”, 20g pekarskog kvasca, kašičica soli, kašika šećera, 25ml ulja, 500ml mlake vode.
Uputstvo za pripremu:
Prvo sipati suve sastojke, blago ih izmešati, pa dodavati postepeno vodu dok testo ne bude glatke i mekane strukture, kao kod zamesa za proju. Potom dobijeno testo izliti u prethodno premazan kalup ili tepsiju sa dubljim ivicama i ostaviti na toplom mestu 40 minuta da naraste. Zagrejati rernu na 230°C i staviti hleb oko 30 minuta da se peče dok se ne dobije korica svetlo braon boje.
Uslovi čuvanja: čuvati na suvom i tamnom mestu.
Vidi još informacijaVidi još informacija